Natuurlijk Sturen

OVER NICKY

Toen ik meer dan 15 jaar geleden zelfstandig werd, noemde ik mijn bedrijf Wu Wise, naar het principe Wu Wei uit de Tao. Het principe vertaalt zich het beste als ‘handelen zonder te handelen’, ofwel dat dingen ontstaan niet door hard te werken maar door (het creeren of late ontstaan van) de juiste omstandigheden. Een bekend voorbeeld is gras laten groeien; de sprietjes trek je niet uit de grond maar het groeit door het juiste zaad, gezonde bodem, water en zonlicht.

Hoewel iedereen dit voorbeeld begrijpt is de vertaling naar de dagelijkse praktijk veelal lastig in onze westerse wereld. Dat vertaalde zich voor mij al heel letterlijk met de uitspraak van mijn bedrijfsnaam; Woe-wattes?! Natuurlijk sturen is het resultaat van mijn eigen zoektocht in deze. Naar praktisch maken, simpel maken, toepasbaar maken zonder de essentie te vergeten. Wu Wise is niet weg, sterker nog, Natuurlijk Sturen is alleen een handelsnaam. Maar daarmee ook de uitdrukking van het zoeken en gebruiken van vormen die praktischer en toepasbaarder zijn in de huidige wereld waarin (blijven) verbinden en terugschakelen onze grote uitdagingen zijn.

Contractmanagement en 'Natuurlijk Sturen'

Mijn reis startte eigenlijk in de ICT-sector, waar ik jarenlang voor verschillende opdrachtgevers werkte. Die ervaring was goud waard en gaf me een kijkje in de keuken bij allerlei organisaties. Mijn formele opleiding deed ik daarvoor aan de Hogere Hotelschool. Daar leerde ik om vanuit alle hoeken naar diensten en bedrijfsvoering te kijken en ook om te zien hoe zeer alle organisatie onderdelen, afdelingen en leveranciers met elkaar verbonden zijn en een levend systeem vormen. Een super waardevolle bril om op te zetten bij het inrichten van organisaties en aansturen van leveranciersrelaties.

Na jaren ervaring aan beide kanten van de tafel – zowel als opdrachtgever als opdrachtnemer – kwam ik tot een inzicht: contractmanagement is niet te vangen in een model of rechtlijnig proces. Het is veel meer als een levend geheel, dat zich aanpast aan de cultuur en belangen binnen een organisatie. 

Ik benader de inrichting van contractmanagement dan ook een beetje zoals een hovenier zijn tuin verzorgt. Dus beginnen waar de meeste ‘voeding’ zit – daar waar mensen echt enthousiast zijn over een onderwerp of waar juist veel frustratie of andere energie zit. En vervolgens net als in de tuin zorgen voor een stevige basis of bodem, zodat de relaties tussen opdrachtgever en leverancier steeds beter kunnen groeien en bloeien.

Mijn overtuiging? Contractmanagement draait niet om contracten, maar om relaties en inzichten en de waarde die we daaraan toekennen. Ik haal inspiratie uit diverse bronnen: van Jaap Voigt’s ‘Leven in het ritme van de seizoenen’ tot sjamanistische wijsheden en de praktische handvatten van systemisch werk om zaken die leven in de ‘onderstroom’ naar boven te krijgen. Deze inzichten help ik organisaties toe te passen, zodat ze effectiever met hun contracten en leveranciers omgaan. Mijn doel is dat organisaties bewuster bezig zijn met de verbinding met hun klanten, medewerkers en leveranciersrelaties. Door regelmatig in en uit te zoomen, krijgen we de werking van het geheel in beeld en kunnen we de samenwerking in de hele keten verbeteren. 

Zo voorkomen we een hoop gedoe en verspilde energie en bereiken we met minder effort meer rust en flow.

In mijn vrije tijd vind je me vaak in de tuin of op een mooie wandeling. Ook daar zie ik overal levende systemen, net als in organisaties. Het is geweldig om te zien hoe alles in de natuur samenwerkt en elkaar versterkt. Dat principe probeer ik ook in mijn werk toe te passen.

Contractmanagement en 'natuurlijk sturen'

Mijn reis startte eigenlijk in de ICT-sector, waar ik jarenlang voor verschillende opdrachtgevers werkte. Die ervaring was goud waard en gaf me een kijkje in de keuken bij allerlei organisaties. Mijn formele opleiding deed ik daarvoor aan de Hogere Hotelschool. Daar leerde ik om vanuit alle hoeken naar diensten en contracten te kijken en ook om te zien hoe zeer alle organisatie onderdelen, afdelingen en leveranciers met elkaar verbonden zijn en een levend systeem vormen. Een super waardevolle bril om op te zetten bij het inrichten van organisaties en aansturen van leveranciersrelaties.

Na jaren ervaring aan beide kanten van de tafel – zowel als opdrachtgever als opdrachtnemer – kwam ik tot een inzicht: contractmanagement is geen keurig rechtlijnig proces. Het is veel meer als een levend geheel, dat zich aanpast aan de cultuur en belangen binnen een organisatie. Ik benader de inrichting van contractmanagement dan ook een beetje zoals een tuinier zijn tuin verzorgt. Ik begin waar de meeste ‘voeding’ zit – daar waar mensen echt enthousiast zijn over het onderwerp. En net als een goede tuinier is het vervolgens zorgen voor een stevige basis, zodat de relaties tussen opdrachtgever en leverancier kunnen groeien en bloeien.

Mijn overtuiging? Contractmanagement draait niet om contracten, maar om relaties. Ik haal inspiratie uit diverse bronnen: van Jaap Voigt’s ‘Leven in het ritme van de seizoenen’ tot sjamanistische wijsheden en de praktische handvatten van opstellingenwerk om snel de zaken die leven in de ‘onderstroom’ naar boven te krijgen. Deze inzichten help ik organisaties toe te passen, zodat ze effectiever met hun contracten en leveranciers omgaan. Mijn doel is dat organisaties bewuster bezig zijn met de verbinding met hun klanten, medewerkers en leveranciersrelaties. Door regelmatig in en uit te zoomen, net als in de natuur, kunnen we de samenwerking in de hele keten verbeteren. Zo voorkomen we een hoop gedoe en verspilde energie.

In mijn vrije tijd vind je me vaak in de tuin of op een mooie wandeling. Ook daar zie ik overal levende systemen, net als in organisaties. Het is geweldig om te zien hoe alles in de natuur samenwerkt en elkaar versterkt. Dat principe probeer ik ook in mijn werk toe te passen.